NacióManresa es fa ressó del 40 aniversari!

Pere Fontanals fa un recorregut en la història del nostre pessebre, tot recordant els inicis del que ja ha esdevingut una tradició arrelada al poble i les seves rodalies que porta cada edició a més de 200 participants en la recreació d’un dels pessebres vivents més antic.

Podeu llegir l’article a continuació:

Les Torres de Fals desprenen tradició en el 40è aniversari del Pessebre Vivent del Bages

El degà pessebre de la comarca viu aquest dia de Sant Esteve la jornada amb més visitants en el seu entorn natural i històric

El Pessebre Vivent del Bages, a les Torres de Fals, ha viscut aquest dia de Sant Esteve, com és tradicional, la jornada més massiva de visitants en el que va de festes de Nadal. Dos grups, d’unes 250 persones cadascun, han caminat pel bosc entre escenes bíbliques i consumistes de l’època del naixement de Jesús, i han gaudit de les representacions aprofitant l’entorn natural i històric de les torres.

La història

Tot va començar el Nadal de l’any 1977, concretament després de la Missa del Gall. Una colla de rajadellencs i fonollosencs, amb la voluntat d’oferir una proposta nadalenca trencadora i diferent, va decidir representar algunes escenes bíbliques relacionades amb el naixement de Jesús a les Torres de Fals. Si bé els vilatans pensaven que es tractaria d’un esdeveniment discret, el resultat els va sorprendre molt gratament, amb la gran acollida obtinguda per part dels visitants que s’hi van atansar.

A partir de llavors, van decidir convertir aquella iniciativa en una tradició. Una tradició que enguany compleix 40 anys i que cada any ha anat millorant en diversos aspectes, des de la il·luminació fins el guió musical, passant pel nombre i la situació dels diversos quadres escènics. De fet, si bé durant tres anys, a la recreació se l’anomenava Pessebre Vivent de les Torres de Fals, l’any 1980 va passar-se a dir Pessebre Vivent del Bages, tenint en compte el seu abast, que va aconseguir arribar molt més enllà de la comarca en qüestió.

Aquest fet es va veure recompensat l’any 1992, quan el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya li va atorgar el Premi Nacional de Cultura a la Millor Iniciativa Artística Popular.

Què ofereix

La gent que visita el Pessebre Vivent del Bages, es troba amb les habituals escenes de benvinguda a través de quadres estàtics que situen en el temps i en la història; amb la presentació de l’espectacle, sobre un fons musical i amb efectes de llum damunt les Torres, així com també amb els quadres dels firaires i les rentadores, escenes de gran profunditat, moviment i participació.

Tampoc hi falten les representacions de l’Anunciació ni la del Naixement de Jesús ni l’Orgia d’Herodes, els Mags d’Orient, la Fugida d’Egipte o la Matança dels Innocents. La Balma del majoral, els Rabadans, Vivint al ras, Pouant aigua o La Cleda, son les escenes que omplen el llarg recorregut, donant una imatge simpàtica en connexió amb tot el Pessebre.

Una de les moltes escenes sobre la quotidianitat que es poden viure al Pessebre. Foto: Marc Sola

El Pessebre Vivent del Bages encara es podrà visitar el 30 de desembre i l’1 i 7 de gener. L’1 i 7 de gener només s’oferirà una sessió, que començarà a dos quarts de set de la tarda. Pel que fa al 30 de desembre n’hi haurà dues: una que engegarà a dos quarts de set de la tarda, i l’altra que ho farà a dos quarts de vuit del vespre.

El preu de l’entrada és de 10 euros però hi ha diversos descomptes per edat i per grups. S’efectuarà un 10% de descompte si es compren les entrades per Internet, clicant aquí. És important recordar que no s’accepten targetes de crèdit a l’hora de pagar in situ.

Veure l’article original a NacióManresa

A %d blogueros les gusta esto: