Josep Maria Ballarín i Monset

Tot just havia acabat el batxillerat als Escolapis quan començà la guerra. Després d’haver viscut molt de prop les malvestats de la nostra pitjor reraguarda, formà part de la quinta del biberó. Un cop acabada la guerra, al camp de concentració, amb polls i fam, començà a tossir de tísic. No l’hi diagnosticaren i fou destinat a Zamora, on rebé testimoniatges punyents de les malvestats que també havien sofert allà.

A casa, a Matadepera, seguiren sis anys de greu malaltia.

Als 26 anys, entrà a l’oratori. Els felipons l’enviaren a estudiar al seminari de Solsona. Després, en fou director sis anys més. De tots aquests anys ens diu: només estudiava i pregava. Pregava i estudiava. Necessitava aquells anys dintre meu per deixar-hi reposar tantes marors, per salvar-hi per sempre més els silencis de Matadepera.

El 1953, esdevingué el capellà de Santa Maria de Queralt. A partir d’aleshores, escriure es convertí en bona part de la seva tasca pastoral.

Ha col·laborat a diverses publicacions periòdiques com l’Avui, Serra d’Or, Qüestions de Vida Cristiana, Saó, Xarxa, Cop d’Ull, L’erol i a diversos programes de ràdio i televisió de TV3, Catalunya Ràdio i Ràdio Estel.

Són molt populars les col·laboracions del personatge Mossèn Tronxo que, mig de debò, mig de broma, comenta temes d’actualitat amb un gran sentit crític.

Font: Wikipedia