Pere Casaldàliga i Pla

És un bisbe català de São Félix do Araguaia (Mato Grosso, Brasil).

Des del 1968 viu al Brasil, primer com a fundador d’una missió claretiana al Mato Grosso.

Seguidor i predicador de la teologia de l’alliberament, Casaldàliga ha estat bisbe d’aquesta prelatura durant 33 anys. L’any 2005 en va ser rellevat, però continua treballant amb els indígenes i camperols.

La seva denúncia pública dels grans terratinents, als quals culpa de la misèria local, li ha comportat amenaces de mort en diverses ocasions. Els seus col·laboradors, el pare Jósimo o el sacerdot João Bosco, van ser assassinats i són recordats emocionadament en romeries.

Ha destacat per la seva posició a favor de l’anomenada Teologia de l’alliberament, condemnada pel Vaticà, en defensa dels pobles que aquest corrent de pensament rebutja anomenar pobres per anomenar-los empobrits, atès que han estat explotats pels països rics.

Els problemes amb el Vaticà van començar amb l’arribada de Joan Pau II, ja que fins a llavors havia comptat amb tot el suport de Pau VI.

Escrits:
«Despullant el nou imperi», introducció de l’Agenda Llatinoamericana Mundial 2005, on denuncia que «La globalització en la seva vessant perversa és senzillament un mode nou d’imperialisme».
«Viure es conviure»

Premis
El 9 de març de l’any 2006 va ser el primer català distingit amb el Premi Internacional Catalunya, en la seva 18ena edició, per la «seva meritòria tasca entre els més desvalguts, en especial els indígenes i camperols sense terra, amb els que ha col·laborat en la transformació socioeconòmica del Mato Grosso brasiler». El premi li va ser lliurat per l’Honorable President de la Generalitat de Catalunya, que es va desplaçar especialment a São Félix do Araguaia, per al lliurament.

Font: Wikipedia