Pròleg 2008

Un Pessebre Vivent sempre m’ha cridat l’atenció, i recordo de joveneta sentir a parlar molt del d’Engordany a Andorra. Jo somniava poder-lo veure però el meu somni mai es va realitzar.

Vaig tenir l’experiència de preparar-ne un (de fet només un quadre!). Era l’escena del Naixement de Jesús.

L’any 1966 era directora i professora en una acadèmia a Navàs. Se’m va demanar que preparés uns estudiants per fer un «pessebre vivent» a la Plaça de l’Església el 25 de desembre. La gent se’l trobaria i el veuria al sortir de la missa solemne. Així és que varem començar amb els preparatius; anar a Manresa per llogar el vestuari, assajar com es col·locarien a la plaça … Molt tendrament recordo que entre els nens hi havia el meu fill Adalbert de 5 anys que feia de pastoret.

I va esdevenir que després de posar-hi el treball, el dia de la representació no vaig poder ser-hi, i tot el que vaig veure’n va ser una fotografia. Què va passar que no hi vaig ésser?. Doncs que aquella matinada del dia de Nadal érem a l’hospital perquè va arribar al món el meu segon fill, el Marcel.

Una altra experiència la vaig viure, ja als Estats Units, a la ciutat d’Atheus on vivim. Vam saber que en una església metodista hi feien un pessebre vivent i vam anar a visitar-lo: dintre l’edifici, en unes sales grans, hi havia diferents quadres, potser cinc o sis… No estava malament.

Arribo finalment a l’experiència d’haver vist el Pessebre Vivent de les Torres de Fals, el Nadal del 2007. No sé ni com descriure el que vaig sentir en veure una cosa tan magnífica, tan majestuosa. Vam anar-hi amb el meu marit i un nét de 12 anys. Vam quedar bocabadats. Les persones que m’havien dit que era bonic es van quedar curtes. Aquest pessebre és una explosió de cultura, de bellesa i d’humanitat.

En començar el recorregut ja em van impactar els quadres plàstics tan ben representats, amb aquells personatges que no es mouen gens, semblant talment figures de porcellana.

Totes les altres escenes, impressionants, també. L’Anunciació amb tot fosc i de sobte un raig de llum il·luminant l’àngel en una de les Torres, és una meravella. La cova del Naixement amb animals i tot, és perfecte. Veure els Mags d’Orient a la llunyania sembla tan real com si visquéssim en aquells temps, més de 2000 anys enrere. Una altra de les escenes que em va causar també una gran admiració va ser el Mercat. No hi faltava cap detall: les persones, unes comprant, altres portant el bestiar a les mans, pagant la compra… Fins i tot jo buscava alguna cosa que fos errada i poder dir «això és errat», però… no la vaig trobar.

Aquest Pessebre Vivent és per grans i també per infants que tot ho miren amb ulls molt oberts, admirats de tanta bellesa. Les Torres de Fals i el bosc són el marc natural i idoni per aquestes escenes bíbliques; caminant per entre el bosc, ara puges ara baixes o camines a terreny pla. No et canses, al contrari, el circuit es troba curt.

Enhorabona als organitzadors i a tots els que fan possible el Pessebre. És un treball fenomenal. Espero que mai deixeu perdre aquesta tradició que jo diria «tan catalana».

Felicitats i per molts anys!

Anita Ribó Picas
(ex professora del Molí de Boixeda, Fals)
Actualment, professora a la Universitat Estatal de Georgia als Estats Units